torsdag 27 december 2007

Hitler och lokalt agerande

Hade det spolierats något i Berlin i början av fyrtiotalet så kunde man vara alldeles säker på att Hitler själv hade ett finger med i spelet, det fanns ingen som han som med berått mod i veckor, i månader kunde sitta och planera ett hejdundrande spolierande. Allt bara för att försöka väcka lite uppmärksamhet i de lokala kvarteren. Just när det gällde spolierande så var han en stor anhängare av devisen - think globally, act locally. I fallet med ockupationen av stora delar av Europa så kan man säga att han jobbade tvärtom; think locally, act globally.

Han hördes vid ett flertal tillfällen säga - att spoliera är för mig vad en del annat är för andra. Många av de framträdande nazisterna försökte under flera års tid få ur Hitler vad "en del annat" syftade på, då mumlade han mest och drog sig gärna undan. Ovissheten i denna fråga är bestående.

1 kommentar:

En helt okänd människa, ett barn av sin tid och en naturlig produkt av mänsklig fåfänga sa...

Nästan rätt,JJ! Han gillade att desavouera, inte spoliera! För att leda detta i bevis hänvisar jag till att han vid ett antal tillfällen hördes säga "att desavouera är för mig vad en del annat är för andra". Och hade det desavouerats något i Berlin i början av fyrtiotalet så kan jag lova dig JJ: då hade Hitler själv haft ett finger med i spelet!